Terroristleder fanget


Den berygtede cubanske terroristleder Luis Posada Carriles er blevet arresteret i Panama. Det skete tre timer efter, at Fidel Castro var ankommet til landet for at deltage i det latinamerikanske topmøde, som blev holdt den 17-18. november, og havde meddelt, at der var et nyt attentat mod ham under opsejling. Han havde ventet til sin ankomst med at anmelde det, fordi det skulle stå klart, at intet som helst skulle afskrække ham fra at komme.

Terroristen, der skal have holdt til i El Salvador, menes at være ankommet til Panama den 5. november for at planlægge sit nye attentatforsøg; men den cubanske efterretningstjeneste skal denne gang være kommet ham grundigt i forkøbet, idet dens agenter skal være ankommet flere måneder i forvejen for at forpurre hans planer. Det var imidlertid først i sidste minut, at de fandt ud af, hvilket hotel han havde indlogeret sig på.

Fidel Castros afsløring af det planlagte attentat havde i første omgang kun vakt en vis irritation. Selv embedsmænd i Panamas udenrigsministerium gav udtryk for, at det var noget, han gjorde for endnu en gang at stjæle billedet ved topmøderne. Og udenrigsministeren selv kendte ikke noget til affæren, før han hørte om den i nyhederne.

Luis Posada Carriles' synderegister går langt tilbage. Som eksilcubaner blev han uddannet til sin terroristvirksomhed af CIA og tjente USA-støttede regimer bl.a. i Venezuela og El Salvador. I 1976 blev et cubansk passagerfly, der var på vej fra Barbados til Havana, sprængt i luften. Alle ombordværende omkom, heriblandt et helt hold unge cubanske sportsfægtere, der havde været ude at vinde guldmedaljer til deres land. Skandalen var så stor, at selv den daværende venezuelanske regering så sig nødsaget til at indlede en undersøgelse, der medførte, at bl.a. Carriles blev idømt 11 års fængsel. Men i 1985 lykkedes det ham at undslippe forklædt som præst med bibelen i hånden. 50.000 dollar fra CANF (Cuban American National Foundation) skal have bidraget til, at flugten lykkedes.

CANF er den eksilcubanske organisation i Miami, som det cubanske styre ikke tøver med at sætte i forbindelse med adskillig af den terrorisme, der er foregået mod Castros Cuba, heriblandt også det mislykkede mordforsøg mod Castro, da han i 1997 var til topmøde på Margarita Island.

Carriles har haft den dristighed, at han fra sit hemmelige, stærkt bevogtede tilholdssted har givet et interview til The New York Times, der bragte interviewet den 12. juli 1998. Her vedstod han bl.a., at det også var ham, der stod bag den serie bombeattentater, der ramte turisthoteller i Havana sommeren 1997. Da attentaterne fandt sted, forsøgte eksilcubanske kredse at tolke dem som udtryk for det cubanske folks modstand mod styret. Det viste sig senere, at det var folk fra El Salvador og Guatemala, der lagde bomberne, og Carriles har altså afsløret, hvem deres arbejdsgiver var.

Under interviewet pralede Carriles med sine gode forbindelser til både CANF og CIA. Disse påstande skal han siden havde fundet det belejligt at tage afstand fra.

Ved det latinamerikanske (eller: iberoamerikanske - for Spanien deltager med både konge og statsminister) topmøde fremlagde El Salvadors præsident et forslag til resolution imod ETA-terrorismen i Spanien. Det viste sig, at Cuba ikke kunne godkende den. Man fandt, at ETA-terrorismen var et internt spansk anliggende, og ville kun godkende en resolution, der mere generelt fordømte terrorismen - og det med særlig adresse til USA's statsterrorisme imod Cuba.

Det krav kom Cuba til at stå alene med. Men de faktiske begivenheder omkring topmødet må have sat landets krav i et vist perspektiv.

Kilder: El País og AIN.


Sti: Billeder fra Cuba 3 ⇐ Terroristleder fanget

Oversigt

Array ( [type] => 8 [message] => Undefined index: Adgang [file] => /customers/0/4/0/geltzer.dk/httpd.www/cuba/carriles.php [line] => 132 )