Cubas flag

Aktuelt om CubaIndhold:
Helms-Burton loven
Det cubanske mirakel
Cubas étpartisystem
Cubas étpartisystem
De repræsentative demokratier
Menneskerettighederne
Terroristleder fanget
Cuba om Palæstina-konflikten
Efter 11. september
USA som base for terrorisme
Castro
Søg selv i dokumenterne

Siden den cubanske revolution sejrede den 1. januar 1959, har landet været genstand for et utal af terroranslag, som i almindelighed kan spores tilbage til USA, hvor især Miami i Florida er hovedsæde for dem, der har valgt at forlade landet. En del af anslagene, som f.eks. invasionsforsøget ved Svinebugten i 1961, fandt sted under ledelse af USA's regering, og en mængde har fundet sted under en påfaldende mangel på aktive modforanstaltninger fra et land, der dog hævder at stå i spidsen for kampen mod terror.

Efter at Cuba mistede de fleste af sine handelsforbindelser med østblokkens sammenbrud omkring 1990, er terroren langtfra stoppet, men USA har derimod forøget sit pres mod landet ved særlig lovgivning, The Cuban Democracy Act af 1992 (Torricelli loven) og The Cuban Liberty And Democratic Solidarity (Libertad) Act af 1996 ( Helms-Burton loven). Denne lovgivning må i dårlig forstand være ganske enestående deri, at der ikke blot udtrykkeligt lovgives om indgreb i et fremmed lands forhold, men tredielandes borgere forsøges også at blive draget til ansvar for samme lovs bestemmelser.

Hvis man gerne vil stifte bekendtskab med Helms-Burton lovens indhold, kan man finde den på en officiel US informationsside, hvorfra der også er adgang til adskillige andre dokumenter, der er blevet til i stormagtens monomane forfølgelse af dette lille naboland, der har valgt sin egen vej.

Det cubanske mirakel   top

En lille artikel af Nationalforsamlingens præsident Ricardo Alarcón de Quesada om, hvordan landet har klaret sig efter østblokkens sammenbrud.

Cubas étpartisystem    top

Her gør jeg et forsøg på at gengive nogle cubanske tanker om deres demokratis vilkår under étpartisystemet.

De repræsentative demokratier    top

I avisen Juventud Rebelde har nationalforsamlingens formand Ricardo Alarcón de Quesada skrevet en artikel om sit syn på de repræsentative demokratier i lyset af neoliberalismen.

Menneskerettigheder    top

Her er et uddrag af Cubas indlæg den 22/3-99 for Menneskerettighedskommissionen. - Og her Nationalforsamlingens erklæring på 50 års dagen.

Terroristleder fanget    top

Den mangeårige terroristleder Luis Posada Carriles er endelig blevet fanget. Det skete under topmødet i Panama.

Cuba om Palæstina-konflikten    top

Israels besættelse af palæstinensernes territorium er kriminel. Landet krænkelser af menneskerettighederne støttes af det USA, der gerne vil fremstå som menneskerettighedernes ridder, altimens det tramper på de samme rettigheder, når de ikke passer ind i deres imperialistiske interesser. Se det cubanske udenrigsministeriums erklæring af 21/4-01.

Efter 11. september    top
Anslaget mod New York den 11. september 2001 udløste sympatitilkendegivelser fra hele verden, også fra Cuba. Men de forholdsregler, som USA har valgt at tage, måtte nødvendigvis vække bekymring internationalt, omend mest i det skjulte. Cuba er et af de lande, der tør udtrykke sig åbent. Her er regeringens erklæring af 19/9-01. - Fidel Castro har også i en tale den 29/9 alvorligt advaret mod en militær løsning.
USA som base for terrorisme    top
USA har i årtier huset og hælet terrorister. Det redegør Cubas Nationalforsamling for i denne erklæring af 3/8-2001.

Castro    top

Historien vil frikende mig
Talen på Caracas Universitet
Interview
26. juli-tale i Pinar del Rio
26. juli-tale i Santa Clare
Tale til de nye læger
Talen i Harlem
Problemer og Projekter
Talen den 5/4-01 til IPU
Talen den 29/9-01
Historien vil frikende mig   top castro
Her er en oversættelse af en del af Castros forsvarstale efter angrebet på Moncada-kasernen 1953.
Castros tale på Caracas Universitet    top castro

Talen den 3/2 1999 i Venezuela tillægger Castro selv en særlig vægt.

Interview juni 2000    top castro

Tidligere generalsekretær i UNICEF Federico Mayor Zaragoza har stillet Fidel Castro nogle skriftlige spørgsmål, som denne har besvaret i dagbladet Granma juni 2000.

Tale i Pinar del Rio    top castro

Fidel Castros tale den 26. juli 2000 til minde om angrebet på Moncada-kasernen.

Tale i Santa Clara    top castro

Også provinsen Villa Clara var blevet udpeget som sæde for højtideligholdelsen af den 26. juli. Her talte Fidel Castro så den 29. juli.

Tale til de nye læger    top castro

En ganske kort, præcis og hjertevarm tale, som meget handler om Cubas internationale engagement på sundhedsområdet.

Talen i Harlem den 8. september 2000    top castro

Under FN's Millennium-topmøde i New York fik Castro visum med begrænset bevægelsesfrihed. Men han kunne dog nå ud til Harlem, hvor han var inviteret til at tale i Riverside-kirken.

Problemer og Projekter i Cuba    top castro

CDR-komiteerne holdt 40 års jubilæum den 28. september 2000. Her er den del af talen, hvor Castro åbent taler om de problemer, de sidste ti år har bragt, men også om planerne for en bedre socialisme.

Talen til IPU 5/4-2001    top castro

Den Interparlamentariske Union holdt møde i Havana april 2001. Her er Castros indlæg.

Kan freden bevares?    top castro
Castro talte ved et folkemøde i Ciego de Avilla den 29/9-01 og understregede her især nødvendigheden af, at USA dels ikke sætter FN ud af spillet og dels får øjnene op for, at der er andre midler mod terrorisme end de militære.

Tilbage til min hjemmeside
Tilbage til toppen


Sti: USA som base for terrorisme ⇐ Aktuelt ⇒ USAs terrorbekæmpelse

Oversigt

Array ( [type] => 8 [message] => Undefined index: Adgang [file] => /customers/0/4/0/geltzer.dk/httpd.www/cuba/aktuelt.php [line] => 353 )